TC: Hromadná dopravní nehoda Ovčáry

V pátek 11. listopadu došlo k vyhlášení poplachu na předem určené taktické cvičení v průmyslové zóně Ovčáry. Jednalo se o hromadnou nehodu autobusu a několika osobních automobilů s větším počtem zraněných. Naše jednotka vyjela na místo zásahu v počtu 1+8 s technikou CAS 15 Man a DA VW T4. Na místě probíhalo třídění pacientů, péče o zraněné a spolupráce se zdravotnickou záchrannou službou. Cvičení bylo díky svému velkému rozsahu vyhlášeno ve druhém poplachovém stupni.

Děkujeme HZS SČK za uspořádání cvičení a pozvání, protože štěstí přeje připraveným.


Podle předem připraveného scénáře se na silniční komunikaci v Ovčárech, která simulovala dálnici, střetl plně obsazený autobus s osobním automobilem. Následně došlo k nedobrzdění dalších čtyř osobních vozidel.

Hasiči se nejprve ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje a Policií České republiky zaměřili na záchranné a vyprošťovací práce. Podle dojezdů jednotek na místo události zřídil velitel zásahu postupně čtyři vyprošťovací a průzkumné skupiny. Zachránění účastníci nehody byli vyproštěni a tříděni metodou START (S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění), následně transportováni na shromaždiště a tam jim byla poskytnuta další lékařská péče.

Metoda START se používá při mimořádných událostí s velkým počtem zraněných osob a obětí. Jejím principem je odhad a označení závažnosti poranění a stanovení pořadí k transportu z nebezpečné zóny. Pro lepší přehlednost jsou osoby označeny páskami příslušné barvy podle stupně zranění. Cílem cvičení bylo prověření schopností velitelů jednotek a složek IZS řídit nasazené síly a prostředky, procvičení komunikace z místa zásahu mezi složkami pomocí radiostanic MATRA a Motorola, poskytování první pomoci zraněným a jejich následný transport a dále schopnost operačního střediska vést dokumentaci o probíhající událost, a to i za účasti více složek integrovaného záchranného systému.
Text a dvě foto níže © HZS SČK